肯尼斯·金(Kenneth King)-英国爱丁堡大学

肯尼斯·金(Kenneth King),英国爱丁堡大学教授长期从事非洲教育研究,是该领域国际知名学者,他是英国国际教育和培训论坛的创建人并担任委员其所在的英国爱丁堡大学是国际著名的非洲教育研究学术重镇。曾为我校非洲教育研究系列丛书作序

研究领域集中在历史和政治教育、经济部门技能发展包括正式和非正式的所有教育领域的援助政策,包括高等教育。研究肯尼亚小规模Jua Kali企业20多年。目前研究中非合作人力资源发展,尤其是在肯尼亚、埃塞俄比亚和南非。并配合研究加纳、印度和巴基斯坦的技术和减少贫困。

出版著作有Pan-Africanism and Education Oxford Studies in African Affairs、Pan-Africanism from Within( T Ras Makonnen合作)、The African Artisan, Education and the Informal Sector、Aid and Education in the developing world: the role of donor agencies in educational analysis、Jua Kali Kenya: change and development in an informal economy 1970-1995、With Simon McGrath, Globalisation, enterprise and knowledge: education, training and development in Africa、 with Simon McGrath, Knowledge for development? Comparing British, Japanese, Swedish and World Bank aid、With Palmer, Wedgwood, Hayman, and Thin, Educating out of poverty? A synthesis report on Ghana, India, Kenya, Rwanda, Tanzania and South Africa, DFID Researching the Issues Series No.70等。

第一次来院(2010年7-8月)访学主要任务:一、就非洲教育研究与我校师生进行学术交流;二、对中国尤其是我校开展非洲教育研究所取得的成就进行研究。第二次来院访学时间:2013年5-6月,参加非洲教育学术周系列活动,为研究生主讲 Education and Development in Africa:Lessons of the Past 50 Years for Beyond 2015Review of Key Reports on TVET,Skills Development,Work and Jobs in 2012:Lessons for Africa.